NEVÜ’nün ‘Yaşayan Okul’u Sanat Koleksiyonu ve Galerisi Ziyaretçilerini Bekliyor

23 Eylül 2021 1467
NEVÜ’nün ‘Yaşayan Okul’u Sanat Koleksiyonu ve Galerisi Ziyaretçilerini Bekliyor

İçerisinde 200 eserin bulunduğu 10 üniversite sanat koleksiyonu ve galerilerinden biri de Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)'de yer alıyor. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ni tanıtan, yaşayan varlıkların önemli envanteri olarak güzel sanatların hafızasını oluşturan NEVÜ Sanat Koleksiyonu ve Galerisi ziyaretçilerini bekliyor.

Alan itibariyle 500 metrekare alan üzerinde yerli yabancı 200 ün üzerinde sanatçının eserinden oluşan sanat galerisinin eser içeriği; resim, heykel, enstalasyon (yerleştirme), seramik, cam, fotoğraf ve video disiplinlerinden oluşmaktadır.

Anadolu’da geleneksel sanatlardan çağdaş sanatın seçkin örneklerine kadar birçok disiplini bir araya getirerek hafıza altyapısı ile hazırlanan müze, kapsamlı sanat koleksiyonu, gerek içerik gerekse katkılarla tarihsel süreçte Kapadokya bölgesi içinde birçok alanda merkezi bir kimlik olma yolunda ilerliyor.

2010 yılında kurulan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile eğitim sürecinde eş zamanlı olarak sanatsal etkinliklere öncülük edecek olan Sanat Koleksiyonu ve Galerisi, ziyaretçilerine 28 Kasım 2018 tarihi itibariyle hizmet veriyor.

Hem ulusal hem de uluslararası ölçekte, resim, heykel, seramik, fotoğraf, karikatür, geleneksel Türk sanatları, yerleştirme, video-art alanlarında eserler barındıran koleksiyonda Burhan Doğançay, Mümtaz Yener, Adnan Çoker, Adnan Turani, Süleyman Saim Tekcan, Ahmet Yeşil, Cihat Burak, Mehmet Bağbuğ başta olmak üzere birçok değerli Türk ve yabancı sanatçılarımızın orijinal eserleri de yer alıyor.

Sergiler, genç sanatçı çalıştayları, paneller ve çocukların sanat eğitiminden yetişkinlerin eğitimine kadar birçok alanda “yaşayan okul” olarak kullanıma açık olan koleksiyon yeni eğitim ve öğretim döneminde de etkinlikleriyle hizmet vermeye hazırlanıyor.

İç Anadolu bölgesi için bir alternatif ve metropollere olan bağlılığa karşı da bir çözüm olma yolunda İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerin ardından Anadolu’da yeşeren gelenekselden çağdaşa bir serüven olarak uzanan Müze/Koleksiyon, gelecek on yıllık planlama ile Türk sanatının değerli 500 sanatçısının eserleri kapsamında bölgenin sanat pratiğine önemli katkılarda bulunmayı hedefliyor. 2018 yılı itibariyle uluslararası düzeyde güncel sergiler düzenlenen sanat galerisinde, NEVÜ bünyesindeki fakültelerin sanat eğitimi dersleri ve ilk orta öğretim düzeyinde öğrencilerin sanat eğitimlerine yönelik dersleri de aktif olarak müdürlük kapsamında galeride veriliyor. Bugüne dek 20 bini aşkın ziyaretçinin gezdiği koleksiyon envanterinde, uluslararası birçok sanatçının eserlerine yer vermesinin yanında bölgede yaşayan yerli yabancı sanatçılar ile Kapadokya Bölgesi doğumlu sanatçılara da kapılarını açıyor.

Eserler ve müze/galeri ile ilgili bilgileri edindiğimiz Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Sanat Koleksiyonu ve Galerisi Kurucusu ve Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Savaş Kurtuluş Çevik müzenin şehre ve üniversiteye katkılarından bahsederken, “günümüzde okul ortamları öğrenmenin tek kaynağı değildir. Koleksiyonumuz farklı disiplinlerden çağdaş eserlerin bir arada olması nedeniyle, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi öğrencileri başta olmak üzere ilk ve orta öğretim öğrencilerimiz ve bölge halkının öğrenme yaşantılarının zenginleşmesi açısından oldukça önemli görülmektedir. Bu kapsamda gelecek yıllarda ihtiyaca karşılık verebilmesi adına Müze/koleksiyon alanımızın genişletilmesi ve koleksiyondaki eserlerimizin onarım ve bakımına dair çalışmalarımız bulunmaktadır. Süreçte ilgi ve desteklerini esirgemeyen her daim yanımızda olan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Semih Aktekin hocamıza ve Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mustafa Hilmi Çolakoğlu hocamıza teşekkür ederim” dedi.