NEVÜ’de 'Turizmde Gelenekselden Dijitale' Paneli Düzenlendi

15 Nisan 2022 1149
NEVÜ’de 'Turizmde Gelenekselden Dijitale' Paneli Düzenlendi

Nevşehir Valiliği ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Turizm Fakültesi iş birliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “IV. Kapadokya Turizm Haftası: Turizmde Gelenekselden Dijitale” konulu panel düzenlendi.

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahattin Murat Yakın, NEVÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şule Aydın, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Elma, turizm sektör temsilcileri, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Bölgesi’nin Türkiye’yi dünyaya tanıtmada önemli bir yere sahip olduğunu belirterek “Hem bölgenin hem de ülkenin turizm endüstrisine sağladığı katkıları arttırmayı hedefleyen Üniversitemiz, ülkemizin ve bölgemizin gelişmesi ve kalkınması için gerekli her türlü çalışma ve araştırmayı bilimsel metotlarla yapma ve aynı zamanda ülkemizi iyi şekilde temsil edecek nitelikte insan kaynağı yetiştirme misyonu ile faaliyetlerini sürdürmektedir” dedi.

Üniversitenin bu alandaki önemli katlılarını hatırlatan Rektör Aktekin, “2021 yılında hazırlıklarını yaptığımız ihtisas üniversitesi olma yolundaki çalışmalar yılın sonunda meyvesini vermiştir. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversitemizin 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasına alınmıştır. Bu kararın akabinde ihtisas alanlarımızla ilgili birçok projeyi kapsayan önemli çalışmalar başlatmış bulunuyoruz. Bunun yanı sıra, Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanlığı’nın (YÖKAK) turizm alanında yetkilendirdiği tek kuruluş olan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından da üniversitemiz Turizm Fakültesi’nin Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Lisans Programları, ‘Tam Akreditasyon’ ile akredite edilmiş bulunuyor. Böylelikle Turizm İşletmeciliği ile Turizm Rehberliği programlarımızla Türkiye’de ilk akredite olmuş fakülteler arasında yerimizi aldık. Ayrıca Türkiye’nin tek Turizm Araştırma Enstitüsüne sahip üniversite olarak Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Turizm Meslek Yüksek Okulumuz ile de turizmde eğitim, danışmanlık ve araştırma alanlarında çok önemli çalışmalar gerçekleştirmekteyiz.” diye konuştu.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise, turizmin uluslararası ilişkilerin geliştirilmesinde büyük bir role sahip olduğunu belirterek, bu roldeki en büyük paylardan birinin Kapadokya Bölgesi’nin başkenti olarak Nevşehir’in üstlendiğini vurguladı. Turizmin bütünü birleştirici ve insanı merkezine koyan evrensel bir anlayışı desteklediğini ifade eden Vali İnci Sezer Becel, Kapadokya bölgesinin UNESCO Dünya Kültür Miras Listesinde yer almasının yanı sıra 2022 yılı içiresinde Asya İşbirliği Diyaloğu’nun (AİD) 20. kuruluş yıldönümü nedeniyle AİD Asya Turizm Başkenti ilan edildiğini hatırlattı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından panel konuşmacısı Öğr. Gör. Murat Toker’e plaketini Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, panelin moderatörlüğünü yapan NEVÜ Turizm Fakültesi öğretim üyesi Dr. Ebru Güneren’e plaketini ise NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin verdi.

“Sosyal medyayı iyi kullanmak ve kullanıcılarla birebir ilgilenmek çok önemli”

Panelde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Öğr. Gör. Murat Toker “Akıllı Destinasyonlar” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Turizmde dijitalleşme ve akıllı turizm uygulamaları alanlarında çalışmaları bulunan Öğr. Gör. Murat Toker, dünya nüfusunun giderek gençleştiğini dolayısıyla turizmin hedef kitlesinin dinamik ve değişken olduğunu belirterek, “Bizi akıllandıran kullandığımız teknolojik aygıtlar, bir destinasyonu da akıllı yapan veri toplayabilmesi ve bunu iyi kullanabilmesi. Hizmet talep edenlerle birebir ilgilenmemiz gerekiyor. Bu anlamda sosyal medya kanallarını kullanabilmek ve talep edenlerle birebir ilgilenmek çok önemli” dedi. Turizmde kullanıcıların merak etmeyle başlayan ve satın almayla sonuçlanan bir döngü yaşadığını ifade eden Öğr. Gör. Murat Toker, aşırı dijitalleşmenin mekanları tüketmek, kişiliksiz turizm gibi sorunlar yarattığının da altını çizdi.

“Farklı ol marka ol”

Panele çevrimiçi olarak katılan Ajans360 girişimcisi Melih Örnekbaş ise kendi girişimcilik hikayesinden bahsettikten sonra arttırılmış gerçeklik çalışmaları hakkında bilgi verdi. Neden içerik üretmeliyiz? sorusunu da yanıtlayan Melih Örnekbaş, “Paha biçilmeyen tek şey bilgidir. Bildikleriniz içerik olarak üretmeli ve markalaşmalısınız” diye konuştu.