Nevşehir ve Aksaray Bezirhaneleri Yüzey Araştırması 2022 Sezonu Başlıyor

19 Ağustos 2022 1177
Nevşehir ve Aksaray Bezirhaneleri Yüzey Araştırması 2022 Sezonu Başlıyor

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından gerçekleştirilen Nevşehir ve Aksaray Bezirhaneleri Yüzey Araştırması Projesi’nin 2022 sezonu başlıyor.

Nevşehir’e bağlı Derinkuyu ve Ürgüp ilçeleri ile bu ilçelere bağlı köy ve kasabalar ile Aksaray ilinde yapılması planlanan Nevşehir ve Aksaray Bezirhaneleri Yüzey Araştırması Projesi’nin 2022 sezonu, Doç. Dr. Savaş Maraşlı başkanlığında, Doç. Dr. Alper Altın, Dr. Can Erpek ve Dr. Enes Kavalçalan ile Yüksek Lisans öğrencileri Selim Çetin ve Gamze Bendi’nin katılımlarıyla 22 Ağustos - 05 Eylül 2022  tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Bezirhaneler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Savaş Maraşlı “Endüstri öncesi dönemin ekonomiye yönelik ticari faaliyetleri olarak görülen bezirhaneler hakkında güncel bilgilerimiz son derece kısıtlıdır. Kapadokya Bölgesi sınırları içerisinde çok sayıda örneğine rastladığımız bezirhaneler kırsaldaki kültürel mirasın önemli bir parçasını oluşturmakta, bölgenin mimarlık tarihine olduğu kadar sosyo-kültürel yapısına da ışık tutmaktadır. Ancak bu kadar yaygınlığı bulunan bezirhaneler şimdiye kadar yerli ve yabancı araştırmaların ilgisini fazla çekmemiştir. Yapılan çalışma ile bezirhaneler çevrelerindeki kırsal doku, yapım malzemesi ve tekniği açısından incelenip, mekansal ve işlevsel özellikleri ortaya konulacaktır” şeklinde konuştu.