NEVÜ Resim Bölümü Sanat Tarihi ve Eğitimi Derslerini Sanat Mekanlarına Taşıyor

21 Ekim 2022 826
NEVÜ Resim Bölümü Sanat Tarihi ve Eğitimi Derslerini Sanat Mekanlarına Taşıyor

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü 1. ve 2. sınıf Sanat Tarihi derslerini, sınıf ortamının yanı sıra öğrencilerin daha kalıcı bir öğrenme sağlamaları için antik-arkeolojik kazı alanları, tarihi yapılar ve  müzeler gibi sanat mekanlarına taşıyor.

Resim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Kurtuluş Çevik koordinatörlüğünde öğrenciler, formal eğitimlerinin yanında antik-arkeolojik kazı alanları, kiliseler ve  müzeler gibi sanat mekanlarında görerek ve deneyimleyerek sanat tarihinin orijinal örneklerini inceleyerek eğitim alıyor.

Çevik, Bu tür mekanların; oluşturdukları tarih, bellek ve kent kavramları ile insanlara ve medeniyetlere ait eserleri bir arada sunarak, onlar arasındaki ilişkiyi sorgulamalarına ve öğrencilerin bu değerleri fark etmelerine olanak sağladığını belirtti. Derse dair konular ile eş zamanlı mekan- etkinlik buluşmalarının etkili bir öğrenme yöntemi olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Çevik, sanat tarihi ve eğitiminde formal eğitimi desteklemek amacıyla gerçekleştirdikleri gezilerin öğrencilerin merakını çeken bilgileri almasına imkan sağladığını söyledi.

Doç. Dr. Çevik, “Müzeler ve tarihi-arkeolojik  yaşam alanları kültürün ve iletişimin aktif bir parçasıdır. Bu kapsamda öğrencilerimizin bölgeyi ve bölgenin değerlerini gezerek, görerek, çizerek kavramalarına katkıda bulunmaktayız. Yine süreci destekleyen gezi ve ders öncesi 4 saatlik kütüphane okumaları ile bilginin işlenmesine, daha kalıcı deneyimler elde edilmesine olanak sağlamaktayız.

2022-2023 Güz döneminde konular ile eş zamanlı ders işlenen ve işlenecek olan eğitim sahaları; NEVÜ Sanat Koleksiyonu ve Galerisi başta olmak üzere, Güray Müze Antik ve Güncel Sanat Galerisi, Açık Hava Müzesi, Ihlara Vadisi, Nevşehir Müzesi, Derinkuyu Yeraltı Şehri ve Hakkı Atamulu Heykel Parkı, Hacıbektaş Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, Aşıklı Höyük, Konya Çatalhöyük ve Mersin Soli pompeiopolis Antik Kenti olarak belirlenmiştir.

Ders kapsamında ele alınan paralel etkinlik ve okumalar ise; Alman Ressam, Almut Wagner in Kişisel Resim Sergisi ve Sanatçı Söyleşisi, İtalyan şair, yazar, sinemacı Pier Paolo Pasolini'nin 100. doğum yıl dönümünde Kapadokya'da ‘Konuş benimle dünya (Parlami, Terra)’ adlı sergisi ve eleştirisi, Orta Çağ estetiği/ Kapadokya Kiliselerinin Dünya Sanatındaki Yeri ve Önemi, Neolitik ve Kalkolitik önem yerleşim yerleri ve sanatı, Açık Hava Müzesi Manastır ve Kiliselerinin Batı sanatındaki yeri ve önemi olarak belirlenmiştir.

Eğitim öğretim sürecimizde desteklerini esirgemeyen başta Rektörümüz Prof. Dr. Semih Aktekin ve Dekanımız Prof. Dr. Göksel Şimşek’e Resim Bölüm Başkanımız Doç. Dr. N. Göksun Yener'e ve İdari Mali İşler Başkanlığı nezdinde Ulaşım Birimimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.