NEÜ’de 'Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nda Kapadokya Bölgesi' Konulu Panel

20 Aralık 2012 3142
NEÜ’de 'Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nda Kapadokya Bölgesi' Konulu Panel

Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından “Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nda Kapadokya Bölgesi” isimli Panel düzenlendi.

Nevşehir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan, Ankara Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sebahattin Bayram, eski Asur ticaret kolonilerinin Nevşehir ve çevresini de içine alan bir faaliyet olduğunu belirterek günümüzde Güney Irak dolaylarından yaklaşık bin kilometrelik bir yolu eşek kervanlarıyla geçip Anadolu’ya geldiklerini ve ticaret yaptıklarını söyledi. Bayram, Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nda Asurluların Anadolu’ya gelerek Kayseri Kaniş bölgesini merkez seçtiklerini ve yaklaşık 250 yıl bu bölgede ticaret yaptıklarını ifade etti. Yapılan ticarette Asur’dan Anadolu’ya çeşitli süs eşyaları, kadın takıları ve muhtemelen kendilerinin de İran’dan ithal etmiş oldukları kalayı yerli halka sattıklarını, bunun karşılığında Anadolu’nun altın, gümüş gibi çok değerli madenlerini alıp Asur’a götürdüklerini kaydetti.

Ankara Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Çeçen, dönemin Anadolu halkı ve Asurluların tarihleme usulleri hakkında bilgi verdi. Çeçen Asur’dan Anadolu’ya gelen tüccarların farklı dilleri konuştuklarını ve Anadolu’da yaşayan insan gruplarının da farklı dilleri konuştuklarını söyledi. Prof. Dr. Çeçen,  Asurlular Anadolu’daki tüccarlarla ticaretlerin de aralarındaki münasebetleri belgelerle de kayda aldıklarını belirtti.   

Panel katılımcılarımızdan Ankara Üniversitesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Albayrak ise Anadolu’da dönemin hukuk anlayışına yönelik bilgiler verdi. Albayrak, Asur Ticaret Kolonileri Çağından önce Anadolu halkının yazıyla henüz tanışmadığını bu sebeple yerli halkın yazılı bir hukuka sahip olmadığını ve Asurluların ticaret amacıyla Anadolu’ya gelmelerinden sonra dönemin Anadolu halkının Asurlulardan Asur tipi çivi yazısını öğrendiklerini ifade etti. Prof. Dr. Albayrak, bu dönemde Asurlulara ait belgelerden az da olsa Anadolu’nun sözlü hukuku hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtti.

Panel sonunda panelistlere teşekkür belgesi ve plaket takdim edildi.