TSE Başkanı Şahin NEVÜ’lülerle Buluştu

09 Kasım 2022 906
TSE Başkanı Şahin NEVÜ’lülerle Buluştu

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin ilki Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de düzenlenen ‘TSE Üniversite Buluşmaları’ etkinliği kapsamında üniversitenin akademik, idari personeli ve öğrencileriyle buluştu.

Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, TSE Nevşehir İl Müdürü Osman Özden Şahiner, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, NEVÜ’nün akademik idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin “Üniversite olarak standardizasyon, belgelendirme ve uygunluk çalışmalarımız ilk olarak 2018 yılında Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) değerlendirme raporlarıyla başlamış ve 2021 yılından beri de bu kapsamda kalite çalışmalarına aktif bir şekilde devam etmekteyiz.

Aktekin “Güvenli Kampüs belgemizin süresi uzatıldı, İİBF TS EN ISO 9001 belgesi aldı”

Bildiğiniz gibi Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) ile TSE arasında, korona virüs salgını ile mücadele kapsamında yükseköğretim kurumlarının yerleşkelerinde sağlıklı ve temiz ortamların geliştirilmesine yönelik tedbirleri içeren genel standartları belirlemek amacıyla bir iş birliği protokolü imzalandı. Bunu takiben üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Koordinatörlüğü ilk olarak ‘Risk Analizi ve Değerlendirmesi’, ‘Acil Durum, Enfeksiyon Kontrol ve Önleme Eylem Planı’ hazırladılar. Ardından koordinatörlüğümüz, üniversitemizin genel ortak kullanım alanlarını Covid-19 tedbirlerine uygun hale getirerek öğrencilerimizin, akademik ve idari personelimiz ile birlikte tüm dış paydaşların sağlığının korunması için gerekli adımları attı. Böylece üniversitemiz Eylül 2021’de bir kalite göstergesi olan ‘Güvenli Kampüs Belgesi’ almaya hak kazandı. Eylül 2022’de ise yapılan denetimlerle belgenin geçerlilik süresi bir yıl daha uzatılmıştır.

Yine 2021 yılında, YÖK Kalite Kurulu Başkanlığı’nın turizm alanında yetkilendirdiği tek kuruluş olan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (TURAK) tarafından Turizm Fakültemizin iki programı 2026 yılına kadar “Tam Akreditasyon” ile akredite edilmiştir.

Ağustos 2022’de Üniversitemizin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, çok az üniversitenin sahip olduğu ve TSE tarafından verilen TS EN ISO 9001 belgesini almaya layık görülmüştür.

Rektör Aktekin “Fen Edebiyat Fakültemizin akreditasyon başvurusu için hazırlıklara başladık”

Son olarak Üniversitemizin “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında İhtisaslaşma programı kapsamında, Fen Edebiyat Fakültesi’nin Arkeoloji, Sanat Tarihi, Sosyoloji ve Türk Halk Bilimi Bölümleri, 2023- 2024 dönemi için YÖKAK’ın bu alanda yetkilendirdiği FEDEK’e 31.12.2022 tarihine kadar tamamlamak üzere akreditasyon başvurusu hazırlıklarına başlamıştır.

Görüleceği üzere üniversitemiz kalite konusunda son derece yoğun bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Üniversite olarak verdiğimiz eğitim, araştırma ve bölgesel kalkınma hizmetlerin geliştirilmesi için kalite yaklaşımını Stratejik Planımızın ve İhtisaslaşma Stratejimizin temelini oluşturmaktadır. Önümüzdeki dönemde bu alandaki çalışmalarımız meyvesini vererek ülke ve bölge kalkınmamıza önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” diye konuştu.

TSE Başkanı Şahin: TSE tarafından verdiğimiz belgeler de Avrupa'da ve tüm dünyada tanınmaktadır

İlkini Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘TSE Üniversite Buluşmaları’nda üniversitenin akademik, idari personeli ve öğrencileriyle bir araya gelen TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Türkiye'nin rekabet gücünü artırmak, ulusal ve uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak amacıyla faaliyetlerini sürdüren TSE’nin aslında 500 yıl önce 1502 yılında Sultan II. Bayezid Han tarafından  “Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ adıyla çıkarılan ilk stantdartlar kanunu olduğunu söyledi.  “Kanunname-i İhtisab-ı Bursa’ adıyla çıkarılan bu kanunun dünyanın en mükemmel ve en geniş belediye kanunu olmakla birlikte aynı zamanda dünyanın ilk tüketici haklarını koruyan kanun, ilk gıda maddeleri nizâmnâmesi, ilk standartlar kanunu ve ilk çevre nizâmnâmesi kanunu olarak tarihe geçtiğine vurgu yaptı.

TSE tarafından belgelendirme hizmetlerinin ulusal ve uluslararası standartlara göre yürütüldüğünü ve uluslararası belgelendirme kuruluşlarının gözetiminde TSE tarafından verilen bu belgelerin de Avrupa'da ve tüm dünyada geçerli olduğunu ifade eden Şahin, “TSE olarak tüm kamu kesiminin ve iş dünyasının uygunluk değerlendirme alanında ihtiyaç duyduğu tüm sertifikasyon, belgelendirme, muayene-gözetim ve test hizmetlerini verebilecek güçlü bir alt yapıya sahibiz. Belgelendirme hizmetlerimizi de ulusal ve uluslararası standartlara göre yürütmekle birlikte uluslararası belgelendirme kuruluşlarının gözetiminde TSE tarafından verdiğimiz belgeler de Avrupa'da ve tüm dünyada tanınmaktadır” diye konuştu.

Başkan Şahin ayrıca TSE’nin kuruluş ve statüsü, bölge koordinatörlükleri, faaliyet alanları ve kurumsal yapısı hakkında bilgilendirme de bulundu.