MYO Grafik Tasarım Programı’ndan Güray Müze’ye Teknik Gezi

29 Kasım 2022 892
MYO Grafik Tasarım Programı’ndan Güray Müze’ye Teknik Gezi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Meslek Yüksekokulu (MYO) Tasarım Bölümü tarafından, Grafik Tasarımı Programı öğrencilerine yönelik Güray Müzeye teknik ve kültürel gezi düzenlendi.    

Gezinin ilk bölümünde “Antik Eserler Salonu”nda, Geç Kalkolitik Dönem, Tunç ve Demir Çağları ile Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait seramikler, çömlekler incelendi ve öğrenciler bilgilendirildi. Nevşehir’de 30 yıldır yaşayan ressam Almut Wegner’in müzede özel koleksiyon olarak sergilenen eski ve yeni eserlerinin tekniği ve nasıl yapıldığına dair bilgilerin verildiği gezide müzeyi gezdiren rehber, konu üzerine öğrencilerin merak ettikleri soruları da cevapladı.

Teknik gezinin ikinci bölümünde ise Modern Eserler Salonu’nda ressam Zeliha Bazoğlu tarafından yapılmış olan resimler incelendi. Yapmış olduğu teknik hakkında bilgi alındı.100-150 yıllık dantel işlemelerin tualler üzerine doku olarak yerleştirilip, yağlı boya tekniği kullanılarak hazırlanması hakkında öğrencilere bilgi verildi.

Gezinin üçüncü bölümünde de ustaların yaptığı çanak ve çömleklerin nasıl hazırlandığı, tasarlandığı, aşamaları, boyama şekilleri, kontur geçişleri müzede bulunan usta ellerden izlenerek, öğrencilerin bilgileri pekiştirildi. Çömlek ustasının canlı performans gösterisi ile devam eden program sonunda  öğrenciler de tezgah başına geçerek çeşitli çömlekleri yaparak deneyimlere fırsatı buldu.

Mezun olmadan önce ve olduktan sonra gerek tasarımlarıyla, gerek el becerileriyle sektöre katkıda bulunmak isteyen öğrencilerin izlemeleri gereken yollar ve edinilmesi gereken bilgiler hakkında kapsamlı bir görüşmenin gerçekleştiği ziyarette, öğrencilere eşlik eden MYO Tasarım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Pınar Güngür ve Grafik Tasarımı Programı Öğr. Gör. Gülşah Bilgin, bu imkanı sağladığı için müze sahibi Mustafa Güray Tüysüz’e ve gezi sırasında bilgi veren müze rehberlerine teşekkür ettiler.