Rektör Aktekin ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı Kutladı

24 Temmuz 2023 630
Rektör Aktekin ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı Kutladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, bir mesaj yayınlayarak 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutladı.

Demokrasilerde basının kamu görevi gerçekleştirdiğinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Aktekin mesajında şu ifadelere yer verdi.

“Tüm demokratik toplumlarda,  İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde yer alan “Bütün insanlar özgür, haysiyet sahibi ve haklar bakımından eşit doğarlar. Her bireyin düşünme ve düşüncelerini açıklama özgürlük hakkı vardır” ilkeleri doğrultusunda basın özgürlüğü de yasal ve ilkesel dayanaklarına kavuşmuştur.

Toplumsal kararların mümkün olan en yüksek katılımla alınması; toplumsal iyiliğin de önemli dayanaklarından biridir. Bu kapsamda basın;  toplumun tümünü kapsayan sağlıklı bir ‘toplumsal iletişimin’  gerçekleşmesi için 'doğru bilgi verme, kişi hak ve hürriyetlerine saygı, tarafsız yayın yapma' gibi Basın Etik İlkeleri yönünden görev yaptığında ancak toplumsal işlevini yerine getirmiş olacaktır. 

Bu ilkeler doğrultusunda görev yapan Basın ayrıca, ‘kamusal alanda oluşan doğru bilgi’ oluşumlarına katkıda bulunarak bireyler ve toplumların  ‘doğru bilgiler’ ışığında ‘doğru kararlar’ alabilmelerine de destek sağlamış olacaktır.

Bu düşüncelerle, “Basından Sansürün Kaldırılışının” yıl dönümü olan 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'nı kutlar,  görevlerini büyük bir fedakarlık ile icra eden tüm basın mensuplarına sağlık, selamet ve başarılar dilerim.” diye kaydetti.