Rektör Aktekin Beştepe’de '2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Katıldı

09 Ekim 2023 1185
Rektör Aktekin Beştepe’de '2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Katıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) himayesinde düzenlenen “2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni”ne katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin beraberinde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Turizm Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ozan Atsız,  Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Aynur Kızılırmak, İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Çetinel, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Kıvılcım Erkan, Diş Hekimliği Fakültesi öğrencisi Cemile Ruveyda Görgen, Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Hamza Aydın ile birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Bakanlar, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK Üyeleri, büyükelçiler, üniversite rektörleri, öğrenciler ve davetlilerin katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen “2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni"ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Üniversite sayısını 76’dan 208’e çıkartarak isteyen her gencimizin evine en yakın yerde yükseköğrenime katılmasının yolunu açtık. Üniversitelerimiz vasıtasıyla bilginin, kültürün ve bilimin 81 vilayetimizin tamamına yayılmasını kolaylaştırdık” dedi.

Törende yaptığı konuşmada, toplumun mükemmeliyet merkezi olarak kabul edilen üniversitelerin, bireylere mesleki formasyon kazandırmanın ötesinde rollere sahip olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üniversiteler, birer bilim yuvası olmaları yanında öğrencilerin entelektüel gelişimlerine katkı sunan, yeteneklerini keşfetmelerini sağlayan, kendi gelenekleri olan evrensel kurumlardır. Üniversiteler, yetiştirdiği nesillerle bir memleketin hem talihini hem tarihini değiştirir” açıklamasında bulundu.

“Kontenjanları Artırarak Üniversite Kapılarındaki Yığılmanın Önüne Geçtik”

Beşeri, ekonomik ve sosyal kalkınmanın lokomotifi olan üniversitelerin, ülkeler açısından uluslararası düzeyde rekabetin itici gücünü oluşturduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversiteleri sadece bilim ya da meslek öğrenme yeri olarak görmek sığ bir bakış açısıdır. Üniversitenin esas işlevi, kültür aktarımına ve gelişimine öncülük etmek, döneminin fikirler sistemini inşa etmek, her alanda toplumun seviyesini yükseltmektir. Dolayısıyla üniversite, toplumun ve hayatın dışında değil, bilakis tam merkezinde yer alan bir müessesedir.”

Üniversite sayısını 76’dan 208’e çıkartarak isteyen her gence evine en yakın yerde yükseköğrenime katılmasının yolunu açtıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üniversitelerimiz vasıtasıyla bilginin, kültürün ve bilimin 81 vilayetimizin tamamına yayılmasını kolaylaştırdık. Kontenjanları artırarak üniversite kapılarındaki yığılmanın önüne geçtik” diye ekledi.

YÖK Başkanı: Kontenjanlarımız bu yıl yüzde 99,8 oranına ulaştı

2023- 2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni'nde açıklamalarda bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Açıköğretim programlarıyla birlikte bir milyonun üzerinde olan kontenjanlarımız bu yıl yüzde 99,8 gibi çok yüksek bir doluluk oranına ulaşmıştır" dedi.

Prof. Dr. Özvar, "2022 yılında üniversiteye başvuran aday sayısı 3 milyon 243 bin civarındayken, 2023 yılı itibarıyla bu sayı yüzde 9'luk bir artışla 3 milyon 527 bine yükselmiştir. Açıköğretim programlarıyla birlikte bir milyonun biraz üzerinde olan kontenjanlarımız bu yıl yüzde 99,8 gibi çok yüksek bir doluluk oranına ulaşmıştır." şeklinde kaydetti.

Tören sonunda "Bireysel", "Kurumsal", "Özel Alan" ve "Özel" olmak üzere 4 başlık altında ‘Yükseköğretim Kurulu’nun 2023 Üstün Başarı Ödülleri"ne layık görülen bilim insanlarını ve üniversiteleri tebrik ederek ödüllerini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversiteler ve akademisyenlerle gurur duyduklarını, kendilerinden nice başarılar beklediklerini söyledi.