Rektör Aktekin: Yeni Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Hayırlı Olsun

11 Mart 2024 478
Rektör Aktekin: Yeni Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Hayırlı Olsun

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) bünyesinde “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVÜKÜMİB)” kuruldu. 

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ile kuruluş yönetmeliği 10 Mart 2024 tarihli ve 32485 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi"nin hayırlı olmasını diledi.

Aktekin, “Yükseköğretim Kurulumuz (YÖK) tarafından belirlenen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler” arasında “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında ihtisaslaşan üniversite olarak, bulunduğumuz şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin kültürel mirasının araştırılması, belgelenmesi ve korunması ile ilgili çalışmaların bilimsel yayın ve etkinlikler yoluyla toplum ve bilim çevreleriyle paylaşılmasını sağlamak amacıyla yeni bir araştırma merkezini daha üniversitemize kazandırdık. Resmi Gazete’de yönetmeliği yayımlanarak kuruluş aşamasını tamamladığımız ‘Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezimizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Uygulama ve Araştırma Merkezinin yürüteceği çalışmalara da değinen Rektör Aktekin “Yeni kurulan uygulama ve araştırma merkezimiz ile kültürel mirasın arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, tasarım, tarih, restorasyon, inşaat mühendisliği ve benzeri disiplinlerin ortak çalışma noktası olduğu kabulüyle yapılacak projeleri çok disiplinli bir çalışma anlayışı içinde yürütmek ve ilgili disiplinlerin paydaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunacağız. Doğal ve kültürel miras ihtisaslaşma projeleri başta olmak üzere kültürel mirasın dijital ortamda korunmasına yönelik belgeleme çalışmalarının yanı sıra başta üniversitemiz Turizm Fakültesi olmak üzere ilgili paydaşlarımızla beraber sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik gibi uygulamalar ile turizm değerlerinin tanıtılmasına katkı sağlayacağız.

Ayrıca üniversitemiz Bilgisayar Mühendisliği bölümü vasıtası ve ilgili paydaşlarla birlikte veri tabanı ve veri yönetimi konusunda çalışmalarla birlikte, başta arkeoloji, sanat tarihi, coğrafya, restorasyon lisans ve önlisans programları ile Sosyal Bilimler Enstitümüz, Fen Bilimleri Enstitümüz ve Turizm Araştırmaları Enstitümüz  bünyesinde yapılacak çalışmalara akademik ve teknik destekler vereceğiz.

Kültürel mirasın araştırılması, belgelenmesi ve korunması ile ilgili çalışmaların bilimsel yayın ve etkinlikler yoluyla toplum ve bilim çevreleriyle paylaşılmasını sağlayarak, kültürel miras bilincinin oluşturulması için araştırmalarda bulunacak olan merkezimiz diğer taraftan deprem, sel, yangın ve benzeri afet durumunda kültürel mirasa yönelik tehditlere karşı ilgili kurumlarla eşgüdümlü hareket ederek kendilerine gerekli teknik desteği verecek. Tüm bunlarla birlikte merkezimiz kentsel/kırsal sit alanlarının korunması ve sürdürülebilirliği noktasında çağdaş teknolojiyi kullanarak projeler ve çözümler tasarlayacak” diye konuştu.

10 Mart 2024 tarih ve 32485 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kültürel Miras Dijital Belgeleme Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVÜKÜMİB) yönetmeliğine https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2024/03/20240310-1.htm adresinden ulaşılabilir.