NEVÜ ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ Alanında 4 Projeyi Hayata Geçiriyor

04 Nisan 2024 1046

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında uygun görülen 4 projenin kabulüne dair protokol imzalandı.

NEVÜ Rektörlük Makamında yapılan imza törenine; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Ozan Atsız, Koordinatör Yardımcıları ve proje yürütme kurulu üyeleri Prof. Dr. Yener Bektaş, Doç. Dr. Ebubekir Kaya, Doç. Dr. Şeyhmus Aydoğdu, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Uzunel, Dr. Öğr. Üyesi Neval Karanfil ve Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Yağlı ile proje sahibi öğretim elemanları katıldı.

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ’nün dünyada doğal ve kültürel miras turizmi alanında söz sahibi olmasını sağlamak, Kapadokya’nın miras turizmi alanında lider destinasyon olarak öne çıkmasına katkı sunmak gibi amaçlar doğrultusunda ortaya konulan proje ve çıktılarına büyük önem vererek destelemeye devam ettiklerini söyledi.

Aktekin, “Yükseköğretim Kurulumuz (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Üniversitesi’ olarak ilan edilmemiz ile birlikte hazırladığımız İhtisaslaşma Stratejimiz ve Yol Haritamız Yükseköğretim Kurulu Başkanlığımız ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından uygun bulunarak desteklenmeye başladı.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından üniversitemiz İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritasında yer alan hedefleri ve ihtisaslaşma vizyonumuzu gerçekleştirmeye yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’müze 2023 yılı yatırım programında 10 milyon TL, 2024 yılı yatırım programında 20 milyon TL ödenek tahsis edildi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yetkililerine üniversitemize sağladıkları bu katkıdan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

Aktekin devamında “İhtisaslaşma Koordinatörlüğümüzün 2023 yılı 4.  Dönem Proje Başvuru Çağrıları üzerine toplam 10 proje başvurusu oldu. İhtisaslaşma Koordinatörlüğümüzün Proje Destek Birimi Komisyonu'nun özverili ve hakkaniyetli çalışmalarıyla tüm proje başvuruları, önceden belirlenip ilan edilen kriterler doğrultusunda değerlendirilirken, ön değerlendirmeyi geçen projeler ayrıca üniversitemiz dışından alanında uzman hakemlere de gönderildi. Söz konusu değerlendirmeler neticesinde 4 projenin desteklenmesi uygun görüldü ve kabul edilen 4 projenin toplam bütçesi yaklaşık 2 milyon TL’dir.

Ben bu vesileyle üniversitemizin değerli akademisyenlerine proje çağrılarımıza göstermiş oldukları ilgilerinden dolayı teşekkür ederken, projelerin yürütülmesi sırasında kendilerine elimizden gelen her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Ayrıca İhtisaslaşma Koordinatörlüğü çalışanlarımıza da göstermiş oldukları her türlü çabadan dolayı teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar dilerim” diye konuştu.

Doğal ve Kültürel Miras Turizmi kapsamındaki projeler ve yürütücü bilgileri şu şekilde;

- Turist Rehberlerine Yönelik Hacı Bektaş Ören Yeri Eğitim Programının Geliştirilmesi ve Değerlendirilmesi - Dr. Öğretim Üyesi İlgar Baharlu

- Nevşehir Volkanik Tüf Doğal Taşların Sır ve Artistik Tasarım Boyutuyla Araştırılması (Duvar Panosu Örneği İle Uygulama Çıktısı) - Doç. Dr. Betül Aytepe Serinsu

- Yenilikçi Seramik Üretimiyle Avanos'ta Sürdürülebilir Kalkınmanın Sağlanması - Prof. Dr. Zahide Bayer Öztürk

-  Kültürel Miras Kapsamında İnanç Turizmi Rota Tasarımı - Doç. Dr. Zeynep Çokal