NEVÜ’de ‘Yükseköğretimde Bilgi Sorunu Eleştiri ve Teklifler Çalıştayı’ Başladı
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Nevşehir Valiliği ve Cihannüma İşbirliği ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan “Yükseköğretimde Bilgi Sorunu Eleştiri ve Teklifler Çalıştayı II” başladı.
NEVÜ iş birliğinde üniversitenin Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde başlayan çalıştayın açılışına; Nevşehir Valisi Ali Fidan, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kenan Peker, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Yavuz Ünal, Cihannüma Derneği Genel Başkan Vekili Ahmet Akça, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden bilim insanları, protokol üyeleri, NEVÜ akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.
Program saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kur’an-ı Kerim Tilaveti’nin ardından açılış konuşmalarıyla başladı.
Açılışta konuşan Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Vatan Karakaya “Bilginin insanı değiştireceği gerçeğinden hareketle, kendi inanç ve ahlak bilgimizi inşa etmek ve bize gerekli bilgiye karar vermek üzere bugün bir aradayız. Özellikle Batı eksenli pozitivist ve seküler bilginin meydan okuyan ve işgal eden özelliğine karşı kendi varoluşumuzu sağlayacak, hem bilgimizi üretmek, hem usullerini ortaya koymak üzere bu çalıştayda çok değerli hocalarımız emek verecekler ve tartışacaklar. Çünkü sınır güvenliği kadar, zihin güvenliği de önemli. Sınırlarımızı korurken, zihinlerimizi bir şekilde Batı’nın seküler bilgisinin işgaline bırakmamamız gerekiyor. Bilgiyle, değişimle ve tasarımla yüzyıllara hazırlanmalıyız ve gençlerimizi bununla buluşturmalıyız. Ülkemizin değişik illerinden yaklaşık 30 bilim insanımızın katıldığı 1 panel ve 3 oturum halinde gerçekleştireceğimiz çalıştayımızın hayırlı olmasını dilerken, iş birliğinden ve desteklerinden dolayı başta Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Semih Aktekin olmak üzere, tüm paydaşlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
Cihannüma Derneği ve yürüttükleri faaliyetlere değinen Cihannüma İşbirliği ve Dayanışma Derneği Genel Başkan Vekili Ahmet Akça “Birincisini Samsun Üniversitesi ev sahipliğinde yaptığımız çalıştayımızın ikincisi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi iş birliği ve ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. Biz Cihahnüma Derneği olarak özellikle Türkiye’nin gelişimine büyük önem verirken akademik camiayı da destekliyoruz.
Bilgiye sahip olan dünyaya da sahip olmuştur ve tarih boyunca bu gerçek hiçbir zaman değişmemiştir. İslam dünyasının en güçlü olduğu 1300-1400 yıllarda bütün ticaret yolları, ipek yolları ve baharat yolları Müslümanlar tarafından kontrol edilmiş ve adil bir dünya kurulmuştur. Burası kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu topraklar bilginin kaynağı olmuştur. Bizler kendi özlerimize dönüp özellikle ‘Bilginin kaynağı nedir?’ sorusuna doğru cevabı kendi medeniyetimizde arayıp, insanlığa ışık saçacak, dünyayı hakikaten insani bir şekilde yönetecek bilgiyi üretmek zorundayız” diye konuştu.
Üniversitelerin sadece öğrencilere eğitim-öğretim veren kurumlar olmadığını belirten NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ iş birliğinde ve ev sahipliğinde düzenlenen Yükseköğretimde Bilgi Sorunu Eleştiri ve Teklifler Çalıştayı’nın hem akademi camiasına hem de bilim insanlarına yeni ufuklar açacağını söyledi.
Aktekin, “ ‘İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır’ diyen Hünkâr Hacıbektaş Veli’nin ismini taşıyan üniversite olarak böylesi önemli bir etkinliğin içerisinde yer almaktan ve ev sahipliği yapmaktan dolayı bir kez daha memnuniyet duyduğumuzu belirtmek isterim. Ülkemiz genelinde 208 üniversite bulunmakta ve önemli faaliyetler yürütmekte. Bu faaliyetlerin çıktıları da gerek ülkemiz gerekse dünya bilimine önemli katkılar sağlamakta. Bu çalıştayın da hem bize, hem akademi camiasına ve bilim insanlarına yeni ufuklar açacağına inanıyorum.
Malumumuz olduğu üzere üniversiteler sadece eğitim-öğretim faaliyetleri yürüten kurumlar değil aynı zamanda içinde bulundukları ülkenin, bölgenin ve şehrin ekonomisine, istihdamına, kalkınması ve birçok alanda gelişip büyümesine önemli katkılar sağlayan kurumlardır. Bizim üniversitemiz de Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin ismini taşıyan, bilginin, ahilik kavramının ve tasavvufun farklı medeniyetlerle harmanladığı tarih boyunca değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmış topraklar üzerinde yer alıyor. Günümüzde çözmemiz gereken, aşmamız gereken çok sorun var. Bu çalıştay da ortaya konulacak bilgiler bunlara dönük hem felsefi hem de pratik cevaplar sunacak. Dolayısıyla burada çıkacak sonuçlar hem eğitime, hem bilgiye, hem felsefeye hem de bunların üretildiği toplum ile bunları topluma sunan üniversitelerimize önemli katkılar sunacaktır” diye konuştu.
Nevşehir Valisi AIi Fidan ise “Biz Nevşehir’i Anadolu’nun kalbi, Kapadokya’nın merkezi olarak tanımlıyoruz. Ülkemizin önemli turizm destinasyonundan birisi olan ve her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan şehrimiz, doğal ve kültürel zenginlikleriyle değişik medeniyetlere ev sahipliği de yapmış bir Anadolu şehri. Bütün bu güzellikler ve değerler içerisinde yer alan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitemiz, yetiştirdiği binlerce öğrencisinin yanı sıra düzenlediği ulusal ve uluslararası bilimsel, kültürel etkinliklerle de ilimize renk katıyor. Üniversitelerin temel görevleri bilim ve bilgi üretmektir. Bu yönüyle de üniversitemiz gelecek nesillere ve topluma bilginin aktarılması, sağlıklı birey ve toplum oluşturulması açısından da önemli bir rol üstleniyor. Bugün burada bulunan bilim insanlarımızın da ortaya koyacakları sunumlarıyla önemli bir değer ortaya çıkaracaklarına inanıyorum” dedi.
Yapılan açılış konuşmaların ardından Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı ve Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın moderatörlüğünde açılış paneline geçildi. Panelde, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Türker bilginin üretiminde asıl- türev ilişkileri, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Halil Uçer ise üniversitelerde üretilen bilgi sorunsalı üzerine konuştu.
Yükseköğretimde Bilgi Sorunu Eleştiri ve Teklifler Çalıştayı II, 22-23 Nisan 2024 tarihleri arasında üç oturum halinde devam edecek.