NEVÜ’de “Geleceği Birlikte Yöneten Hemşireler; Bakımın Gücü” Konulu Konferans Düzenlendi

25 Nisan 2024 732

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de Hemşirelik Haftası dolayısıyla “Geleceği Birlikte Yöneten Hemşireler; Bakımın Gücü” konulu konferans düzenlendi.

NEVÜ Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından ‘Hemşirelik Haftası ve Üniforma Giyme Töreni’ kapsamında NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Damat İbrahim Paşa Salonu’nda Erciyes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sultan Taşcı’nın davetli konuşmacı olarak yer aldığı “Geleceği Birlikte Yöneten Hemşireler; Bakımın Gücü” konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansa; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin,  Rektör Yardımcısı ve Semra ve Vefa Küçük Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahlan Öztürk, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kamuran Özdil, üniversitenin akademik ve idari personeli, öğrenciler ve aileleri katıldı.

Uluslararası Hemşireler Birliği (ICN) tarafından 2024 yılı temasının “Hemşirelerimiz, Geleceğimiz: Bakımın Ekonomik Gücü” olarak belirlendiğini söyleyen Prof. Dr. Sultan Taşcı, bu tema ile hemşirelerin saygınlığını ve değerini arttıracak eylemlerin ortaya konulmasının hedeflendiğini, hemşirelerin desteklenmesine ve artan küresel sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğine ve bakımın ekonomik gücüne vurgu yaptı.

Hemşireliğe yatırım yapılmasının ekonomik faydalarında sosyal bakıma yapılan yatırımların artması, bu yolla toplumda işgücüne katılan kişi sayısındaki artışa, güvenli hasta bakımına, sağlıklı nüfus ve sağlıklı hemşirelere yol açacağına dikkat çeken Taşcı, “Hemşireler; bakım verici, eğitici, liderlik, savunucu vb gibi rolleri ile güvenli, erişilebilir ve uygun bir bakımı sağlamalıdır. Hemşirenin verdiği bakım insan odaklı, şefkatli ve bütüncül bir bakımı içermeli, bakımın toplum tarafından fark edilmesini ve bu yolla talep edilmesini sağlamak için de veri, kanıt ve istatistiklere dayandırılması gereklidir. Kanıta dayalı uygulamayı içeren, sağlık personeli, hasta, hasta ailesi açısından insan odaklı olan, personelin iş yükünün sorumluluklarıyla orantılı olduğu stratejik yönetim anlayışı yenilikleri içerisinde barındıran güvenli bakım ortamları iyi hasta ve hemşire çıktıları sağlamaktadır. Hemşireliğe yatırım yapılması ve hemşirelerin haklarına saygı gösterilmesiyle daha iyi sağlık sonuçları, bakıma daha iyi erişim ve daha düşük sağlık hizmeti maliyetleri sağlanabilir. Hemşirenin topluma yararlı olabilmesi için nitelikli bir eğitim alması, kabul edilmiş hemşirelik eğitim sistemlerinin varlığına ihtiyaç olup toplumda bir güç oluşturması için de örgütlenmesi oldukça önemlidir. Sağlık işgücü için ‘İnsan Kaynakları Küresel Stratejisi-2030’da küresel düzeyde sağlık işgücü sorunlarının ele alınmasında temel olarak meslekler arası eğitim ve iş birliği uygulamalarının önemine dikkat çekilmektedir. Güncellenmiş ‘DSÖ Eylem Çerçevesi’nde ise hemşire, nüfus oranına ilişkin önerilerin hızla değişen dünyada anlam ifade etmediği ve kaç hemşireye ihtiyaç duyulduğu ve onların hangi becerilere sahip olmaları gerektiği, genel küresel oranlarla tanımlanamayacak kadar duruma bağlı olduğu vurgulanmaktadır. Bu nedenle hemşireliğe yapılacak yatırımların en büyüğü nitelikli bir eğitimle geleceğin becerileriyle yani eleştirel düşünme ve problem çözme, yaratıcı düşünme ve yeniliği uygulama, iletişim ve iş birliği, bilgiye ulaşma ve bunları değerlendirme, medya-bilgi ve iletişim teknolojileri okur-yazarlığı ile yaşam ve kariyer becerileriyle donanmış hemşireler yetiştirilmesidir. Tüm bunların yapılabilmesi için geleceğin becerilerini kazandıracak temel ortam yeterliklerinin sağlanması ve bu becerileri öğrencilere kazandırmada temel öğretim üyesi yetkinliklerinin de dikkate alınması gerekliliği göz önüne alınmalıdır” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda kendilerini üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, Prof. Dr. Sultan Taşcıya teşekkür etti.