Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de insan emeğinin, toplumsal dayanışma ve üretimin sembolü olarak kutlanmaktadır.
Tarih boyunca insan; bireysel ve toplumsal olarak maddi, manevi ‘üretim’ yapmak durumunda olmuştur. Üretimin temel bileşeni ise insan emeğidir.
Tarihsel süreç içerisinde insan emeğinin niteliği ve niceliği ile üretime katılım süreçlerinin değişim gösterdiği görülmektedir. Günümüzde üretim robotları, iş makinaları ve yapay zeka gibi araçlar üretimde etkin bir şekilde yer almakta, bu tür araçların geliştirilmesi ve kullanılması için nitelikli ‘kafa/zeka emeği’ne sahip iyi eğitilmiş insan gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu da insan emeğinin niteliğinin artırılmasında eğitimin; son derece stratejik bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.
Maddi üretimin özellikleri zamana göre değişse de toplum hayatı ve üretimin manevi boyutları olan; ‘Hak Edenin Hakkını Teslim Etmek’, ‘Çalışana Hakkını Alın Teri Kurumadan Vermek’, ‘İşini İyi Yapmak’, ‘Helal Kazanç’ gibi kalıcı değerlerin tarih boyunca önemlerini koruduklarını görmekteyiz. Bu nedenle üretime emeği ile katılan insanlara yönelik ‘Hakkın Teslimi’ ilkesi ile yaklaşmak; hem “Temel İnsan Hakları”, hem de toplumsal yaşamın ve üretimin kalitesi ile birlik ve beraberlik değerleri açısından önemlidir.
Bu düşüncelerle, Ülkemizin gelişme ve yükselme sürecine emeği ile katılan tüm emekçilerimizin ‘1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü en iyi dileklerimle kutluyorum.