NEVÜ Mimari Restorasyon Programı Öğrencilerine Kültürel Miras Gezisi
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu (MYO) Mimari Restorasyon Programı birinci ve ikinci sınıf öğrencilerine yönelik kültürel miras gezisi düzenlendi.
NEVÜ Avanos MYO Güzel Sanatlar MYO Öğr. Gör. Sultan Dalkıran koordinatörlüğünde düzenlenen gezide mimari restorasyon programı ikinci sınıf öğrencileri, Osmanlı geç dönem mimarinin özelliklerini yerinde inceleme fırsatı buldu. Gezi kapsamında Osmanlı Lale Devri eserlerinden 1726-1727 yılında yapılan Nevşehir Damad İbrahim Paşa Külliyesi incelendi. Osmanlı Lale Devri mimarisinin özellikleri külliye eserleri üzerinde anlatıldı. Teknik gezi Gülşehir Karavezir Külliye Camisi’nin gezilmesi ile devam etti. 1778-1779 yıllarında Sadrazam Silahtar Seyyit Mehmet Paşa tarafından yaptırılan ve özellikle Osmanlı Barok dönem özellikleri gösteren caminin dönemini yansıtan özellikleri değerlendirildi.
Gezinin ikinci bölümünde mimari restorasyon birinci sınıf öğrencileri Anadolu Selçuklu döneminde ticarete verilen önemi belgeleyen Avanos Sarıhan Kervansarayı’nı inceleme fırsatı buldu. Gezide XIII. yüzyıla tarihlenen kervansarayın plan tipi ve mimari özellikleri değerlendirildi. Ayrıca yeniden işlevlendirilen kervansarayın restorasyonunda uygulanan tekinler yerinde gözlendi. Gezi Ürgüp Taşkınpaşa Köyü'nde yer alan ve Taşkınpaşa Külliyesi’nin yapıları olan Taşkınpaşa Camisi, Taşkınpaşa Medresesi, Taşkınpaşa ve Hızır Bey Türbelerinin ziyaret edilmesi ile devam etti. XIV. yüzyılın ortalarına tarihlenen külliyede dönemin mimari özellikleri hakkında bilgi verilirdi. Köy muhtarı Salim Özdemir ve İbrahim Tezcan’dan eserlerin koruma sorunları ile ilgili bilgi alındı. Gezi Öğr. Gör. Sultan Dalkıran ve öğrencilerin Taşkınpaşa köy muhtarı ile misafirperver köylülere teşekkür etmeleri ile sonlandırıldı.