NEVÜ ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ Alanında 4 Projeyi Daha Hayata Geçiriyor

10 Ekim 2024 367

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında uygun görülen 4 projenin kabulüne dair protokol imzalandı.

NEVÜ Rektörlük Makamında yapılan imza törenine; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, İhtisaslaşma Koordinatörü Doç. Dr. Ozan Atsız, proje yürütücüleri Doç. Dr. Hakan Dulkadiroğlu, Doç. Dr. Günay EROL, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Uzunel ve Dr. Öğr. Üyesi Sabriye Ak Kuran katıldı.

İmza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, NEVÜ’nün dünyada doğal ve kültürel miras turizmi alanında söz sahibi olmasını sağlamak, Kapadokya’nın miras turizmi alanında lider destinasyon olarak öne çıkmasına katkı sunmak gibi amaçlar doğrultusunda ortaya konulan proje ve çıktılarına büyük önem vererek destelemeye devam ettiklerini söyledi.

NEVÜ’nün Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Üniversitesi’ olarak ilan edilmesi ile birlikte hazırladıkları NEVÜ İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritasının  Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından uygun bulunarak desteklendiğini belirten Rektör Aktekin, “Bu kapsamda Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından üniversitemiz İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritasında yer alan hedefleri ve ihtisaslaşma vizyonumuzu gerçekleştirmeye yönelik projelerin desteklenmesi amacıyla İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’müze 2023 yılı yatırım programında 10 milyon TL, 2024 yılı yatırım programında 20 milyon TL ödenek tahsis edildi. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı yetkililerine üniversitemize sağladıkları bu katkıdan dolayı ayrıca teşekkür ediyorum” dedi.

NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğünün 2024 yılı 1.  Dönem Proje Başvuru Çağrısı üzerine toplam 6 proje başvurusu olduğunu ifade eden Rektör Aktekin,  İhtisaslaşma Koordinatörlüğü Proje Destek Birimi Komisyonu'nun özverili ve hakkaniyetli çalışmalarıyla tüm proje başvuruları, önceden belirlenip ilan edilen kriterler doğrultusunda değerlendirilirken, ön değerlendirmeyi geçen projelerin ayrıca NEVÜ dışından alanında uzman hakemlere de gönderildiğini vurgulayarak söz konusu değerlendirmeler neticesinde 4 projenin desteklenmesinin uygun görüldüğünü ve kabul edilen 4 projenin toplam bütçesinin yaklaşık 4.500.000,00 TL olduğunu belirtti.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Aktekin, “Ben bu vesileyle üniversitemizin değerli akademisyenlerine proje çağrılarımıza göstermiş oldukları ilgilerinden dolayı teşekkür ederken, projelerin yürütülmesi sırasında kendilerine elimizden gelen her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade ediyorum. Ayrıca İhtisaslaşma Koordinatörlüğü çalışanlarımıza da göstermiş oldukları her türlü çabadan dolayı teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar dilerim” diye konuştu.

Doğal ve Kültürel Miras Turizmi kapsamındaki projeler ve yürütücü bilgileri şu şekilde;

- Gastronomik-Kültürel Unsur Olarak Üzüm: Nevşehir'de Üzümden Elde Edilen Yiyecek ve İçecek Ürünlerinin Belirlenmesi / Doç. Dr. Günay Erol

- Kapadokya'da Turizm Faaliyetlerinden Kaynaklı Çevresel Etkilerin İncelenmesi / Doç. Dr. Hakan Dulkadiroğlu

- Kültürel Miras Deneyiminde Gelenekselden Dijitale Sanal Yolculuk: Kayaşehir Örneği / Dr. Öğr. Üyesi Ömer Uzunel

- Nevşehir İli Göre ve Nar Beldelerindeki Taşınmaz Kültür Varlıklarının Tespit Edilmesi ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) Tabanlı Envanterinin Oluşturulması / Dr. Öğr. Üyesi Sabriye Ak Kuran