NEVÜ, Bilimsel Yayın Üretiminde Türkiye’de 6. Sırada Yer Aldı

08 Temmuz 2025 201

Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim üyesi başına düşen yayın sayısında 201 üniversite arasında altıncı sırada yer alan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), bilimsel yükselişine devam ediyor.

Akademik üretkenlikte dünya sıralamasında da hızla yükselişe geçen Türkiye, YÖK tarafından hazırlanan 2024 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’na göre, ulusal hakemli dergilerde 37 bin 386 yayına imza attı. 2023’te 201 üniversite ulusal hakemli dergilerde kurum adresli yayımlanmış en az bir yayına sahip.

Ulusal hakemli dergilerde yayımlanmış öğretim üyesi başına düşen yayın sayısının en yüksek olduğu üniversiteler arasında ise birinci sırayı 0.94 ile Tarsus Üniversitesi, ikinciliği Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, üçüncülüğü Bitlis Eren Üniversitesi, dördüncülüğü Bayburt Üniversitesi, beşinciliği Erzurum Teknik Üniversitesi, yedinciliği Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, sekizinciliği Samsun Üniversitesi, dokuzuncu sırayı Çankırı Karatekin Üniversitesi, onuncu sırayı Gümüşhane Üniversitesi alıyor.

Türkiye, akademik üretkenlikte dünya sıralamasındaki yükselişini sürdürürken YÖK’ten yapılan açıklamaya göre, ulusal hakemli dergide yayımlanan öğretim üyesi başına düşen yayın 2023 yılında 3 kat artarak 0,35’e yükseldi. Endeksli kitap ve dergilerdeki yayın sayısı ise 89 bini aşarken, 188 üniversite iş birliği içerisinde ortak yayın yapmaya başladı.

Ülke ve üniversite olarak bu akademik yükselişten memnuniyet duyduğunu ifade eden NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, başarıların küresel etkileri olduğuna vurguda bulunurken, “Akademisyenlerimizi bilimsel üretimlerini artırarak bu yükselişe katkıda bulunmaya davet ediyorum” dedi.

Kaynak: https://www.yok.gov.tr/gundem/haberler/1104