YÖK Onayıyla NEVÜ’de Atçılık Meslek Yüksekokulu Kuruldu
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşma hedefleri doğrultusunda ve Kapadokya’nın “Güzel Atlar Ülkesi” kimliğiyle uyumlu önemli bir adımı daha hayata geçirdi. Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin üniversite bünyesinde Atçılık Meslek Yüksekokulu kurulmasına yönelik başvuru, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından uygun görülerek onaylandığının müjdesini verdi.
Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya’nın tarihsel ve kültürel mirasında atçılığın önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Bu mirası bilimsel bir yaklaşımla geleceğe taşımayı amaçladıklarını dile getiren Aktekin, üniversite olarak bölgesel kalkınmaya katkı sunan ihtisaslaşma çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüklerini ifade etti.
Türkiye’de Bir İlk: Uyarlanmış Binicilik
Atçılık Meslek Yüksekokulu’nun yalnızca bir eğitim birimi olmadığını vurgulayan Aktekin, bu yapının aynı zamanda sektörle iç içe, uygulama temelli ve toplumsal fayda üreten bir merkez olacağını söyledi. Özellikle uyarlanmış binicilik ve atla terapi gibi alanların hem sağlık hem de sosyal içerme açısından büyük önem taşıdığına dikkat çeken Aktekin, bu kapsamda yetiştirilecek uzmanların önemli bir boşluğu dolduracağını belirtti.
Üniversite bünyesinde bulunan mevcut altyapı ve Atçılık-Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin bu yeni yüksekokul için önemli bir avantaj sunduğunu kaydeden Aktekin, teorik eğitimin yanı sıra güçlü bir pratik eğitim imkânı sağlanacağını ifade etti. Atçılık sektöründe standardizasyon ve belgelendirme konularında yaşanan sorunlara da değinen Aktekin, bu yüksekokul aracılığıyla bilimsel, sürdürülebilir ve uygulanabilir çözümler geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Atçılık Meslek Yüksekokulu’nun Kapadokya’nın tanıtımına, turizm çeşitliliğine ve bölge ekonomisine katkı sağlayacağını ifade eden Aktekin, kurulmasına verdikleri desteklerden dolayı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile YÖK üyelerine teşekkür ederek, üniversite, şehir ve ülke adına hayırlı olmasını temenni etti.
Sektörel İhtiyaca Bilimsel Çözüm
Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’in yakından takip ettiği süreç sonucunda kurulan Atçılık Meslek Yüksekokulu, NEVÜ Merkez Kampüsü’nde yer alan Atçılık-Binicilik Uygulama ve Araştırma Merkezi tesislerinde faaliyet gösterecek. Yüksekokulun, başta Kapadokya bölgesi olmak üzere Türkiye genelinde atçılık ve binicilik alanında ihtiyaç duyulan nitelikli insan kaynağını bilimsel yöntemlerle yetiştirmesi hedefleniyor.
Açılması planlanan Atçılık ve Antrenörlüğü ile Uyarlanmış Binicilik Eğitmenliği programlarıyla birlikte, bu alanda Türkiye’de örnek teşkil edecek bir eğitim modeli oluşturulması amaçlanıyor. Söz konusu programlar sayesinde binicilik sektörüne profesyonel antrenörler ve teknik ara elemanlar kazandırılmasının yanı sıra; özel gereksinimli bireylere yönelik uyarlanmış binicilik, atlı terapi, para binicilik ve atla psikoterapi gibi alanlarda da yetkin uygulayıcıların yetiştirilmesi öngörülüyor. Ayrıca sektörde uzun süredir dile getirilen sertifikasyon sorunlarına akademik temelli çözümler sunulması planlanıyor.







