Nevşehir Üniversitesinde “Japon Balıkçılığı” Konulu Seminer Verildi
Nevşehir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü tarafından hazırlanan ''Japonya Balıkçılığı'' konulu seminere Prof. Dr. Kohei Kihara konuşmacı olarak katıldı.
Meslek Yüksekokulu Konferans Salonundaki seminerde Japonya ile Türkiye'deki balık tüketimini kıyaslayan ve düzgün Türkçesiyle dikkat çeken Kihara, Japonya'da balıkçılığın önemine dikkat çekti.
Balık ve midye tüketim miktarının insanların yaşam süresinin uzunluğunu büyük oranda etkilediğini dile getiren Kihara, ''Biz Japonlar bir haftada bir kilodan fazla balık ya da midye yiyoruz. Japonya'da bir yılda kişi başı 63,2 kilo gram balık tüketilirken, kırmızı etin fazla tüketildiği Türkiye'de bu oran 6,9 kilo gramdır. Oysaki balık türü gıdaların bir yılda kişi başı 16,4 kilo gram tüketilmesi gerekmektedir.'' dedi.
Balığın kılçığı ve kokusu olduğu için diğer ürünlere nazaran daha az tüketildiğini, ancak besinin pişirme yöntemlerinin iyi bilinmesi halinde daha çok tüketileceğini belirten Kihara, balık ve midye tüketimi miktarının insanların yaşam süresini büyük oranda etkilediğini balık benzeri gıdaları daha fazla tüketen Japonya'da ortalama yaşam süresinin 82 yıl olduğunu kaydetti.
Kihara, Türkiye'de ise bu oranın azalmakta olduğuna dikkat çekerek, ortalama yaşam süresinin 72 yıl olduğunu vurguladı.
Kihara, ''Japonlar balığı sadece yiyecek olarak değil kültürel obje olarak da kullanmaktadır. Japonya'da Mart ayının 3. günü kızlar için, Mayıs ayının 5. günü ise erkekler için çocuk bayramıdır.
Çocuk bayramlarında renkli sazanların balonları süs olarak; ayrıca bu balonlar erkek çocuğu olan aileleri belirtmek için de evlere ve bahçelere asılmaktadır.” diye konuştu.
Kihara'nın Japonya'nın sosyal, kültürel, ekonomik ve dinî durumu hakkında bilgiler de verdiği seminere Biyoloji Bölümü öğrencileri büyük ilgi gösterdi.